Woninginbraak

Beste buurtbewoners,

Afgelopen week zijn er een drietal woninginbraken geweest in Duivenkamp waarvan twee pogingen tot inbraak. De manier van werken is steeds dezelfde.Er wordt een steen midden door het raam (dat open en dicht kan worden gedaan) gegooid.

Bij de meeste woningen in Duivenkamp is dit het keukenraam. Dader duwt de handgrepen (waarmee raam geopend/gesloten wordt) naar boven, opent het raam en stapt naar  binnen. Van het drietal inbraken was er één succesvol. Daar zaten geen sloten op het raam en konden de handgrepen zo naar boven worden geduwd en het raam worden geopend.

Misschien is het een idee om uw openslaande raam te voorzien van sloten. Het liefst zichtbare sloten zodat dader van buiten kan zien dat een steen door de ruit gooien en dus het huis betreden geen optie is.

Wat kunt u doen om een inbraak in uw woning of die van uw buren te voorkomen.

Onderstaande enkele aanwijzingen waarop u kunt letten en wat u daarmee of daaraan kunt doen.

Inbrekers zijn vaak overdag al bezig om de omgeving (aan het) te verkennen, dat is niet altijd zo, maar (dat) gebeurt wel vaak.

U ziet, u hoort ….. wat kunt u doen.

 • U ziet overdag of ’s avonds een vreemde auto in de wijk rijden waarin zich een paar rare ‘snuiters’ ophouden die veel belangstelling tonen voor de woningen.    Noteer het kenteken, en de kleur van de auto. Als u weet welk merk het is, is dat ook welkom.
  Geef deze informatie direct door aan de politie. Bel zo nodig 112
 • U ziet een vreemde man in de straat lopen, hij heeft veel belangstelling voor de woningen, hij kijkt regelmatig naar binnen.    Noteer zijn identiteit, man, geschatte leeftijd, kleur haar, huid, jas, broek, schoenen. Alles wat u maar kan vertellen over die persoon is belangrijk voor de politie.
  Geef deze informatie direct door aan de politie. Bel zo nodig 112
 • Er rijdt regelmatig een bromfiets door de straat met een vreemde knaap er op. Noteer zoveel mogelijk gegevens van die knaap, van de bromfiets, kleur, merk, verzekeringsplaat, kleur helm en heeft hij geen helm op dan is dat al verdacht.
  Geef deze informatie direct door aan de politie.
 • In het park lopen al een paar avonden een aantal jongens die u daar niet eerder heeft gezien.    Wacht niet met bellen, maar….
  Geef deze informatie direct door aan de politie.
 • U hoort van de buurman/buurvrouw/een bekende dat hij/zij wat vreemds heeft gezien bij uw woning, in het park enz.
  De politie al gebeld ? Nee……   Geef deze informatie direct door aan de politie.
 • U hoort ’s nachts vreemde geluiden in uw omgeving, in uw tuin, in uw huis……
  Bel 112. en geef door wat u hoort en wat u ziet.

Bovenstaande voorbeelden zijn voorbeelden (aanwijzingen) die regelmatig voorkomen.
Misschien denkt u dat het allemaal maar overdreven is. U kunt er zo over denken (dat mag), tot u bemerkt dat er bij u ingebroken is …….

Wat kunt u zelf doen om de inbrekers buiten te houden.

 • Zorg dat er overdag ook controle is op uw woning. (buren, oppas enz.)
 • In de avond kunt u zorgen voor voldoende licht in de tuin (daar hebben inbrekers een hekel aan).
 • Bent u ’s avonds niet thuis, laat enkele lampen automatisch aan en uitgaan in de woning , dan lijkt het alsof u thuis bent.
 • Als u slaapt worden veel inbrekers wakker.
 • Verras de inbreker met een zee van licht in uw tuin of bij de achterdeur d.m.v. schrikverlichting (met infrarood sensor)
 • Zorg overdag dat uw deuren en ramen goed zijn afgesloten.

Hoe weet de inbreker dat u een mooie LCD tv, een schilderij of klok aan de muur heeft hangen. Hij rijdt ’s avonds door de straat en noteert uw huisnummer.  Als u overdag niet thuis bent ……………..

 • Hang waardevolle zaken niet te kijk voor anderen, sluit ’s avonds de gordijnen.
 • Haal uw waardevolle spullen uit uw auto. Sluit uw auto’s altijd af. (alarm aan)
 • Controleer voordat u naar bed gaat alle deuren en ramen (goed afgesloten ?)
 • En vooral, dit geld voor alle bewoners, COMMUNICEER met elkaar, met uw buren, uw omgeving.  Wat u niet heeft gezien kan een ander wel gezien hebben.

Noteer altijd vreemde zaken. Maak ook anderen deelgenoot van uw bevindinge